انسان به طور فطری خداجوست و در پی رسیدن به کمال و ارامش است . از دیدگاه اسلام ، اعتقاد بر این است که مجموعه مفاهیم دینی و اعتقادی ، اموری هستند که در سرشت اولیه و فطرت پاک کودک به ودیعه نهاده شده اند . بنابراین ، از فطری بودن مفاهیم اعتقادی و دینی در می یابیم که پیش از هر نوع اموزشی ، کشش به سوی دین و خدا در نهاد کودک وجود دارد که باید پرورش یابد و شکوفا شود . دنیای کودکان ، دنیای رشد و تحول است . کودک ، جاهل و نا اگاه به مسایل به دنیا می اید و به تدریج به اگاهی هایی درباره ی وجود خداوند و مسایل اخلاقی و امور زندگی و . دست می یابد. تحول مفهوم خدا همگام با رشد شناختی کودک است و هر دوره دارای ویژگی های انحصاری است . بنابراین لازم است در هر دوره بنا به تناسب خصوصیات ذهنی و شناختی به فرزندان اموزش های دینی را ارایه کرد و اجازه داد کودکان ، دین کودکانه ی خود را داشته باشند و از طرح و تدریس عقاید پیچیده و مشکل برای ان ها خودداری کنیم ، چرا که نمی توانند ان را درک کنند و چه بسا موجب بدفهمی و گریز از دین شود .
منابع ghoran1.blogsky.com / pajuhesh.irc.ir برای درک و اشنایی بیشتر با مفهوم خدا در نظر کودکان و دین قشنگ کودکانه ی انها ، با دو کودک ( دختر و پسر ) 7 ساله ، مصاحبه ای مختصر و خودمانی انجام دادم و در اینجا از شما دعوت میکنم که به دنیای صادقانه ، پر از پاکی و زیبایی کودکی وارد شده و از دید کودکان به خدا و جهان بنگرید.
مصاحبه با یسنای 7 ساله: 1-به نظرت خدا کیه و چه کارایی کرده ؟ خدا مهربونه و چیزای زیادی افریده (اسمون و خورشید و ماه و زمین و گیاهان و حیوانات و بدن ما و مامان و بابا و .افریده )
2-خدا چه شکلیه ؟ ما ادما نمیدونیم چه شکلیه ولی قیافش خوشگل و مهربونه 3-خدا کجاست ؟ خدا تو اسمونه و خونش توی مکه .
4-تا به حال چیزی از خدا خواستی ؟ اونی که خواستی و خدا بهت داد ؟اره خواستم ، اره داد.
5-بنظرت خدا هرچی که بخوای و ارزو کنی رو باید بهت بده ؟ نه ، اونایی که به نظر خودش خوب میاد و میده ، بد میاد نمیده .
6-اگه چیکار کنیم خدا خوشحال میشه ؟ مثلا یه شعری بخونیم در موردش که خیلی مهربونه و نماز و قران بخونیم و باحجاب باشیم و دعا کنیم .
7-اگه چیکار کنیم خدا ناراحت میشه ؟دروغ بگی ، جواب بزرگتر و بدی و احترام نزاری.
8- خدا با ادمای بد چیکار میکنه ؟ میندازه تو جهنم . / با ادمای خوب چی ؟ ارزوهاشونو براورده میکنه .
9-چه کارایی خوبن ؟ هرچی مامان و بابا میگن و گوش کنیم ، لباسا رو تا و اویزون کنیم ، خونه رو مرتب کنیم .
مصاحبه با علیرضای 7 ساله:
1_خدا کیه و چه کارایی کرده ؟ خدا آدما رو می سازه و زنده میکنه . خدا زمین و آسمون و گل ها و غذاها رو ساخته.
2_خدا چه شکلیه ؟ هیچ کس نمی دونه خدا چه شکلیه چون کسی نمیتونه اونو ببینه (دیده نمیشه ). خدا بزرگه اندازه ی آسمونه. 3_خداکجاست ؟ تو آسمونه. چرا آسمون ؟ چرا زمین نیست؟چون از آسمون همه چیزو میتونه بهتر ببینه. 4_بنظرت خدا الان داره چیکار میکنه ؟ الان داره مارو میبینه و به حرفامون گوش میده. 5_ اگه چیکار کنیم خدا خوشحال میشه ؟ حرفای زشت نزنیم ، مامانو اذیت نکنیم، به خدا بگیم دوست دارم . 6_خدا چه کسایی رو بیشتر دوست داره ؟ اونایی که بد نیستن ، نیستن . از زبان کودک : به نظر من خدا یک قهرمانه . ⬅چرا به نظرت خدا قهرمانه؟چون همه ی شهر و نجات میده . چون وقتی یک آدم میخواد یک بچه رو به،خدا آرزو میکنه که نه بعد اون آدم بچه رو نمیه. 7_ خدا با آدمای بد چیکار میکنه ؟ اگه آدمای بد با هواپیما برن آسمون، خدا کاری میکنه که هواپیما سقوط کنه و اونا بمیرن . یا اگه آدمی میخواد بچه ای رو به ، خدا کاری میکنه وقتی از خیابون رد میشه ، حواسش پرت بشه و ماشین بهش بزنه .
8_چه کارایی خوبن؟ توپ بازی ، گوشی بازی ، اینکه مشقامو بنویسم ، دست مامان و بابا و آبجی و داداش و بوس کنم .
9_ چه کارایی بدن ؟ ی کردن ، کتک زدن ، ترسوندن آدما. 10_ بنظرت ی چرا بده ؟ چون وقتی یه بچه ای شب بخوابه، صبح بیدار بشه و ببینه اسباب بازیاش نیستن (یدن)، ناراحت میشه و گریه میکنه. از زبان کودک :دوست دارم بزرگ شدم ، آدم خوبی بشم، پلیس یا دکتر بشم.
11_ تا به حال چیزی از خدا خواستی ؟ اره خواستم بابا برام اسباب بازی بخره دوست دارم مامان نگه بیا مشقاتو بنویس . 12_ایا هر چی که بخوایم و آرزو کنیم خدا باید بهمون بده ؟ نه بعضی وقتا چیزایی که میخوایم بدن برا همین خدا دوست نداره و اونا رو برآورده نمیکنه .
مصاحبه با دو کودک 7 ساله درباره ی مفاهیم (خدا) و اخلاقیات
,خدا ,، ,؟ ,رو ,میکنه , ,چه کارایی ,7 ساله ,خدا چه ,چه شکلیه
درباره این سایت